Så ökar du möjligheterna till ett beviljat företagslån

20 december, 2023

Efter borttagna restriktioner och en stark framtidstro är efterfrågan på likviditet rekordhög bland svenska företag. Många bolag står inför att investera och nyanställa för att skala upp verksamheten.

Sedan vi lanserade Fedelta 2019 har marknaden för företagsfinansiering förändrats och vi hjälper idag ett stort antal svenska företagare med smidig finansiering. Till skillnad från traditionella banker letar vi efter möjligheter att genomföra affärer i stället för anledningar att neka krediter. Vi tror på att varje bolag har sina unika förutsättningar och ofta hittar vi affären där andra inte kan, eller vill, se lösningen.

Oavsett om du väljer att finansiera din tillväxt genom hos på Fedelta eller via en annan aktör så finns det ett par konkreta tips för att öka möjligheterna till en beviljad kredit:

 • Ange ett rimligt lånebelopp
  Det är relativt vanligt att företag i sin ansökan ”tar i för mycket” då många har en bild av att långivaren beviljar en lägre summa. Detta är ofta kontraproduktivt då din ansökan riskerar att avslås då beloppet är för högt i förhållande till företagets förutsättningar. Ange alltid det belopp företaget verkligen är i behov av.
 • Berätta kort om ditt bolag och lånets syfte
  Du behöver inte lägga timmar på mastiga affärsplaner men du vinner på att ge kreditgivaren en verksamhetsbeskrivning. Berätta kort vad företagets verksamhet består i och om era planer framåt och vad det specifika syftet med lånet är.
 • Färska balans- och resultatrapporter
  Ofta har det gått lång tid mellan senaste siffrorna i företagets årsredovisning och tillfället för låneansökan. Genom att skicka med aktuella rapporter så får kreditgivaren mer aktuell information och möjligheterna till ett beviljat lån ökar. I vissa fall kan det även vara bra att bifoga till exempel kassarapporter för att påvisa omsättning.
 • Borgensmän och säkerheter
  I många fall förbättras företagets möjligheter till lån och även lånevillkor och ränta i och med att företaget presenterar borgensmän som går i god för företagets återbetalning av lånet. Borgensmän kan vara att aktiva personer i företaget eller utomstående som garanterar återbetalningsförmågan. Det finns även andra typer av säkerheter. Då det gäller lån till fastigheter används ofta pantbrev i den aktuella fastigheten som säkerhet.
 • Viktiga händelser för företaget
  Ibland går det snabbt och specifika händelser kan innebära helt nya förutsättningar för företaget. Kanske har bolaget tecknat ett avtal med en viktig leverantör eller fått en stor order. Berätta gärna om dessa händelser.