Missa inte att ta ut skattefritt traktamente som egenföretagare!

14 december, 2023

På många håll börjar nu tjänsteresorna att komma igång igen. Känner du till att du under vissa förutsättningar kan ha rätt att ta ut skattefritt traktamente som egenföretagare? I denna artikel går vi på Fedelta Företagslån igenom vad som gäller och hur du går tillväga.

Traktamente är en ersättning som en anställd eller en egenföretagare kan uppbära för tjänsteresor och som är tänkt att täcka privata omkostnader under tjänsteresan såsom måltider och övernattning. Skattefritt traktamente behöver inte deklareras.

Villkor för att ha rätt till traktamente

Dessa punkter behöver uppfyllas för att kunna betala ut skattefritt traktamente från företaget:

  • Tjänsteresan behöver vara till en plats som ligger minst 50 kilometer från  din ordinarie arbetsplats och 50 kilometer från ditt hem.
  • Resan måste innehålla minst en övernattning.
  • Resan ska vara en tjänsteresa.

Hur stora belopp kan du ta ut skattefritt?

Gäller det en tjänsteresa i Sverige har du rätt att ta ut 240 kr för varje helt dygn. Det går också att ta ut halvdagstraktamente om 120 kr om avresan sker efter klockan 12 eller om hemkomsten sker innan 19 på kvällen. Dessa belopp gäller i upp till tre månader, därefter sjunker heldagstraktamentet till 168 kr för att sedan minska till 120 kr efter tre år.

Är det frågan om en utlandsresa så är traktamentet olika för olika länder, Skatteverket har en bra sammanställning över detta.

Oavsett vart du reser så ska traktamentet minskas om arbetsgivaren eller ditt företag betalar måltider. Minskningen är för frukost 48 kr, för lunch eller middag 84 kr. Är frukosten exempelvis inkluderad i din hotellnatt som företaget betalar blir ditt traktamente 240 kr – 84 kr = 156 kr.

Som egenföretagare är det inte en bra idé att ta ut högre traktamente än de skattefria nivåerna, eftersom överskjutande belopp hanteras som vanlig lön och medför arbetsgivaravgifter och skatteavdrag.

Vad gäller för dig som har enskild firma?

Som enskild näringsidkare kan du lyfta skattefritt traktamente vid en tjänsteresa precis som för ett aktiebolag. Traktamentet behöver inte bokföras utan du gör istället ett avdrag i inkomstdeklarationen.