Elbil på företaget - en bra eller dålig idé?

14 december, 2023

Utbudet på elbilar har ökat kraftigt och många företag står i valet och kvalet att byta ut tidigare diesel- och bensinkärror mot helt elektrifierade bilar. Är du redo att ta steget? I denna artikel går vi på Fedelta Företagslån igenom fördelar och nackdelar med elbil som förmånsbil.

För- och nackdelar med elbil

Överväger du att köpa en elbil så finns det många positiva saker att se fram emot. För det första innebär valet en rolig och glädjefylld körning. Elmotorer är effektivare än förbränningsmotorer och accelerera snabbare eftersom alla hästkrafter nyttjas från start.

En annan aspekt är känslan av att tillhöra en rörelse som faktiskt gör en insats för vår planet genom sitt bilval genom att elbilen varken genererar koldioxidutsläpp eller skadliga avgaser. Vi på Fedelta Företagslån har gjort det som en del av vår hållbarhetspolicy att endast ha rena elfordon som tjänstebilar.

Därutöver får du fördelarna med en tystare bil utan motorbuller och du mindre underhåll. En elbil innehåller dessutom normalt 30 % mindre antal komponenter än en bensin- eller dieselbil vilket gör att du inte behöver serva bilen lika ofta och att underhållskostnaderna blir lägre.

Men är allt guld och gröna skogar med att köra på el? I början upplevde jag ofta en ”räckviddsångest”, en oro för att batterierna skulle ta slut innan nästa laddning. Detta var dock snabbt övergående och man lär sig snabbt att planera sina rutter.

Antalet laddstationer byggs ut i snabb takt och finns möjligheten att ladda hemma eller på kontoret så är den dagliga körningen inga problem. Man får dock vara beredd på att göra stopp någon halvtimme då och då på långresor för att ladda. Utvecklingen går snabbt för nya elbilar och idag finns vettiga alternativ med en räckvidd runt 50 mil på en laddning.

Ekonomiska aspekter

Historiskt har elbilar varit dyrare i inköp och så ser det fortfarande ut. Dock minskar glappet i pris i takt med att tekniken utvecklas och eftersom efterfrågan ökar och allt fler modeller kommer ut på marknaden. Dessutom får du som köper en ny bil med nollutsläpp en klimatbonus om 70 000 kronor. Just nu är denna bonus pausad då Transportstyrelsens pott är förbrukad för 2021. Samma scenario har dock inträffat flera gånger tidigare och bedömningen är att det kommer att tillföras nya medel för detta.

Köper du elbilen via ditt företag så vill du sannolikt även använda den privat och då blir förmånsvärde en viktig faktor. För elbilar sätts förmånsvärdet utifrån priset på en motsvarande bil som går på diesel eller bensin. Variationerna kan vara stora och inte alltid logiska så det är viktigt att ta med detta i din kalkyl inför bilköp. Skatteverket har en väldigt bra tjänst för att räkna ut förmånsvärdet för den modell du är intresserad av.

Kostnaderna för att tanka bilen på macken är inget du kommer att sakna! Laddar du hemma ligger milkostnaden i intervallet 2 till 4 kronor beroende på elpris och bilens elförbrukning. Vid tjänsteresor kan du ta ut skattefri milersättning om 9,50 kronor per mil från företaget även om du har en elbil som förmånsbil. Är du ute på vägarna och laddar så varierar kostnaderna kraftigt beroende på olika abonnemang och leverantörer, men ett riktmärke är en intervall på 4 till 10 kronor per mil.

Vilken elbil ska jag välja?

Utbudet har verkligen exploderat i år och det händer mycket kring både lägre priser och längre räckvidd. Aktören Laddsmart.se, som hjälper dig att hitta rätt laddboxar till hemmet och företaget har gjort en riktigt bra jämförelse mellan 25 olika modeller som du hittar här.

Men….är verkligen elbilar bra för miljön?

När du kör elbil kommer du sannolikt få höra många åsikter och tankar kring elbilens totala klimatavtryck och skadlig påverkan vid tillverkning. Klart är att elbilar är omgivna av många myter, men tar man sig tid och läser vetenskapliga rapporter är det ingen tvekan om att elbilar är ett miljövänligare alternativ än fossilbilar. Naturskyddsföreningen har tagit fram en bra sammanställning för dig som vill läsa vidare.

Slutsats

Vi på Fedelta Företagslån kör själva elbilar och vår slutsats är att en elbil är ett bra alternativ för dig som företagare. Du bidrar positivt till en renare miljö och får på köpet en roligare bilkörning med en vettig ekonomisk kalkyl, speciellt om du kör längre sträckor. Viktiga aspekter är möjligheten att ladda hemma eller på företaget och att du behöver planera dina långväga resor lite mer än tidigare.