3 enkla tips som på 15 minuter skyddar ditt företag mot bolagskapning

17 december, 2023

Bolagskapning innebär att bedragare lyckas ändra uppgifter om ditt företag hos Bolagsverket för att plundra företaget på pengar. Dessvärre är det ett växande problem som oftast drabbar mindre bolag och kan få förödande konsekvenser. I denna artikel reder Mia Segerbo på Fedelta Företagslån ut hur du enkelt kan förebygga att drabbas.

Hur går en bolagskapning till?

Vid en företagskapning skaffar sig någon på falska grunder rätt att företräda ditt bolag. På det sättet kan bedragaren till exempel föra över pengar, ta upp lån och krediter eller köpa in varor via företaget.

Bedrägeriet är relativt enkelt att genomföra och ofta skickas en fingerad ändringsanmälan med tillhörande bolagsstämmoprotokoll in till Bolagsverket där bedragaren byter ut befintlig styrelseledamot mot sig själv eller en målvakt. När den riktiga styrelsen och ägaren får kännedom om detta kan det vara för sent och företaget kan vara tömt på tillgångar.

Hur skyddar du företaget mot att bli kapat?

Det finns några enkla sätt att undvika dessa bedrägerier. Dessa tre åtgärder tar totalt mindre än en kvart att genomföra men minskar radikalt risken för att du ska bli utsatt:

  • Skaffa en digital brevlåda
    Genom att ha en digital brevlåda till företaget får du en notis till din mobil och ett säkert meddelande som kräver inloggning med mobilt Bank-ID så snart Bolagsverket får in ett nytt ärende. Till skillnad från brevutskick hinner du då agera snabbt och förhindra felaktiga registreringar. En av de mest använda digitala brevlådorna som vi rekommenderar är Kivra.
  • Ladda ner Bolagsverkets app
    Bolagsverket har en smidig och bra app där du loggar in och får uppgifter om alla ärenden kring ditt bolag. Den ger dig notiser vid alla ändringar så att du snabbt kan upptäcka kapningsförsök.
  • Spärra obehörig adressändring
    Vid bedrägerier och ID-kapningar är det vanligt att bedragare genomför en adressändring för sina offer för att få tillgång till viktiga handlingar. Vi rekommenderar därför att du som privatperson lägger in en spärr genom Skatteverkets enkla e-tjänst.

Vad gör du om företaget blivit kapat?

Om du misstänker att företaget är kapat, kontakta omedelbart Bolagsverket som då kan kontrollera vem som skickat in uppgifterna och ge dig råd hur du ska gå vidare. Du bör även kontakta din bank och dina leverantörer, samarbetspartners och kunder. Glöm inte heller att polisanmäla händelsen.