Lågkonjunktur! Vi ser även fördelarna och finns här som småföretagarnas finansieringspartner i vått och torrt.

19 september, 2022

De senaste månaderna har nyhetsrapporteringen präglats av en stigande inflation, kraftigt ökade energipriser, stigande räntor och fastighetspriser på fall. Är allt becksvart framåt? Johan Rutgersson på Fedelta Företagslån går i denna artikel igenom hur du som företagare ska tänka och konstaterar att lågkonjunkturer oftast är kortare än vad vi tror och att det går att hitta konkurrensfördelar för de företag som spelar sina kort rätt!

Enligt Konjunkturinstitutets prognoser går vi in i en lågkonjunktur under 2023. Hur djup denna blir beror på flera faktorer, bland annat hur centralbankerna agerar kring räntehöjningar och hur energipolitiken och det geopolitiska världsläget utvecklas.

Många bedömare, bland dem förre finansministern Anders Borg, bedömer att vi inte är på väg in i ett läge som på 1990-talet, då vi hade en långvarig och djup lågkonjunktur. Idag ser vi främst en konsumtionskris och vare sig en bank- eller arbetslöshetskris, vilket var läget under den förr djupa recessionen. Analytikern Nils Åkesson på Dagens Industri menar till och med att vi ska välkomna lågkonjunkturen och att huvudscenariot är en mild sättning där ekonomin får en chans att starta om efter mer än 10 år ”lågränte-doping”.

Vi på Fedelta Företagslån får ofta frågan hur man som företagare ska se på ekonomin och vårt svar är att inte låta sig skrämmas utan att vara förberedd och se de möjligheter som går att ta tillvara på. Här är några av våra spaningar för att vara förberedd:

 • Ta kontroll!
  För att veta var bolaget står behöver du som företagare ha kontroll över bolagets ekonomi. Ett bra tips är att upprätta en resultat- och likviditetsbudget. Är du inte van vid detta så hittar du bra information och mallar på Verksamt.
 • Var uthållig och långsiktig
  Många har en mörk bild av att en lågkonjunktur per se pågår i många år. Så är oftast inte fallet, Enligt National Bureau of Economic Research i USA har den genomsnittliga längden på en lågkonjunktur sedan 1945 varit drygt 11 månader, med tillväxtperioder på i genomsnitt 58 månader.
 • Kreativa bolag är vinnare
  När ekonomin rullar på i en högkonjunktur går många företag på autopilot. En lågkonjunktur är ett utmärkt tillfälle att utvärdera och optimera processer och strategier i ditt företag. När det vänder är du redo och har ett försprång.
 • Se över kostnader – men dumsnåla inte!
  Självklart ska du se över företagets kostnader och försöka omförhandla hyror och viktiga avtal, men se till att inte ”dumsnåla”. Ett exempel är marknadsföring – många företag drar snabbt ner på denna post i en lågkonjunktur men vinnarna blir ofta de företag som faktiskt vågade satsa under tuffare tider. Med minskad konkurrens syns du mer med mindre resurser och står redo när det vänder, för vänder gör det fort!
 • Hitta kompetensen för att utveckla företaget
  För många företag är den trängsta flaskhalsen för tillväxt rätt kompetens och personal. I högkonjunktur är det arbetstagarnas marknad och det kan vara svårt att hitta den där drömrekryteringen som lyfter bolaget till nästa nivå. Under bistrare tider kan du, med långsiktighet och smart tänk växla upp och attrahera rätt människor till ditt företag!

Hur kan vi på Fedelta vara en god partner under en lågkonjunktur?
Fedelta står vi upp för våra hjältar – småföretagen. Vi lever efter devisen att alla bra affärer förtjänar att genomföras. Vi har agerat som finansieringspartner till tusentals företag och bidragit till att dessa kunnat växla upp sina verksamheter. Har du en långsiktig och sund affär så ser vi den och finns tillgängliga – oavsett konjunktur.

Vi kan hjälpa ditt företagande med dessa tjänster:

✔️ Fedelta Företagslån

Lån från 25 000 kr till 1 Mkr med en individuell månadsränta från 0,50 %. Ansökan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något. Vi återkommer med offert samma dag och beviljat lån betalas ut inom 24 timmar. Vi beviljar även lån till unga och helt nya företag.

✔️ Fedelta Fakturaköp

Genom att sälja enstaka eller alla av företagets fakturor optimerar du kassaflödet och frigör kapital. Kontakta oss så hjälper vi dig enkelt vidare.

✔️ Fedelta Fastighetslån

Vi minskar tröskeln till investeringar i kommersiella fastigheter genom belåning upp till 80 % av marknadsvärdet. Lånebelopp från 1 Mkr till +100 Mkr och indikativ årsränta mellan 6 och 14 %.

Vill du prata direkt med oss i stället för att kontakta oss via webben eller via e-post så är vi redo att svara i telefon på 033-720 11 30 alla vardagar fram till klockan 21.

Bästa hälsningar,

Johan Rutgersson,
Styrelseordförande
Fedelta Företagslån

Fler Bloggar

Senaste blogginlägg
Alla inlägg