Elstöd – detta gäller för dig som företagare

30 januari, 2023

Under februari börjar elstöd att betalas ut till privatpersoner, men vad gäller kring utbetalningarna för företag? I denna artikel ger Tobias på Fedelta Företagslån dig koll på vad som gäller för dig som företagare.

I slutet av oktober 2022 meddelade regeringen att de avsätter 55 miljarder kronor för att för att kompensera svenska elkonsumenter för de höga elpriserna. I mitten av januari godkände Energimarknadsinspektionen förslaget till elstöd för företag.

Vem får ta del av stödet?

Stödet utbetalas till både privatpersoner och företag, som har ett el-abbonemang i elprisområde 3 och 4. Tillhör du elprisområde 1 eller 2 utbetalas inget stöd eftersom elpriset i dessa områden inte i genomsnitt nått upp till det nationella referenspriset för el, som är 75öre/kWh. Här kan du se vilket elprisområde du tillhör.

Räkna ut ditt företags elprisstöd

Stödet betalas ut retroaktivt och du räknar ut det enligt nedan:

  • Elprisområde 3: 0,50 kronor x företagets elförbrukning i kWh under perioden oktober 2021 till september 2022.
  • Elprisområde 4: 0,79 kronor x företagets elförbrukning i kWh under perioden oktober 2021 till september 2022.

När betalas ditt elprisstöd ut?

Den 22 februari börjar elstöd att utbetalas till privatpersoner. Det är idag inte klart kring tidpunkten för när elstödet till företagare betalas ut, men detta bör enligt vår bedömning ske under mars/april i år.

Vi på Fedelta hoppas att denna artikel gett dig värdefull information kring elstödet. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev här och följ oss på LinkedIn för att löpande ta del av matnyttiga tips.

Vår vision är att alla bra affärer förtjänar att göras och idag kan vi hjälpa ditt företag med följande tjänster:

✔️ Fedelta Företagslån

Lån från 25 000 kr till 1 Mkr med en individuell månadsränta från 0,50 %. Ansökan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något. Vi återkommer med offert samma dag och beviljat lån betalas ut inom 24 timmar. Vi beviljar även lån till unga och helt nya företag.

✔️ Fedelta Fakturaköp

Genom att sälja enstaka eller alla av företagets fakturor optimerar du kassaflödet och frigör kapital. Kontakta oss så hjälper vi dig enkelt vidare.

✔️ Fedelta Fastighetslån

Vi minskar tröskeln till investeringar i kommersiella fastigheter genom belåning upp till 80 % av marknadsvärdet. Lånebelopp från 1 Mkr till +100 Mkr och indikativ årsränta mellan 8 och 14 %.

Vi kan inte garantera att vi beviljar alla ansökningar, men vi ger dig alltid snabba besked och vänder alltid på alla stenar för att hitta en lösning, oavsett om ditt företag behöver låna 50 000 kr för en investering eller 10 miljoner till ett fastighetsförvärv.

Föredrar du att prata direkt med oss i stället för att kontakta oss via webben eller via e-post så är jag och mina trevliga kollegor redo att svara i telefon på 033-720 11 30 alla vardagar fram till klockan 21.

Vi ser fram emot din kontakt!

Bästa hälsningar,

Tobias Tobrant
Fedelta Företagslån

 

Senaste blogginlägg
Alla inlägg