Julklappar och julbord 2022, vad är avdragsgillt?

17 december, 2023

Nu lackar det snabbt mot jul och det är hög tid att boka in julbord och förbereda julgåvor till personal och kanske även till kunder och samarbetspartners.

Julen är en fin tid att visa uppskattning mot personal och partners, men vad gäller egentligen skattemässigt? Vi på Fedelta har grävt djupare i detta.

Julgåvor

Under pandemin höjdes gränserna för skattefria gåvor till 2000 kr per person men detta upphörde 2021. För i år gäller att gåvor upp till 500 kr inklusive moms är skattefria. Ger du en dyrare gåva ska din anställde skatta för hela beloppet och du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter på summan. Självklart kan du även ge en skattefri gåva till dig själv! Du kan i stort sett ge vad som helst i present så länge det inte är rena pengar eller presentkort som kan bytas mot pengar.

I vissa situationer vill du kanske även ge gåvor till exempelvis kunder och partners. Då gäller att avdrag medges med max 300 kr exklusive moms per gåva. En reklamgåva ska vara av ”ringa värde” och sakna personlig karaktär. Ger du bort gåvor för ett högre värde blir konsekvensen att kostnaden inte blir avdragsgill i verksamheten. Vill du ha djupare information så har Skatteverket en bra sammanställning.

Julbord eller julfest

Om du anordnar en julfest eller julbord för dig och din personal så omfattas den av reglerna för intern representation. Det betyder att du inte får göra avdrag för mat och dryck men däremot får du göra avdrag för momsen på måltiden, upp till 300 kr per person. Du får också göra avdrag med 180 kronor exklusive moms per person för olika kringkostnader, till exempel för lokalhyra eller ett uppträdande. Julbordet är inte skattepliktigt för den anställde.